Dividend beleggen - leven van dividend - Thinkingbig.nl (2024)

Stel: je kan een fruitboompje kopen. Ongeveer 35cm hoog, in een mooie aardewerken pot. Een vensterbankboompje. Je mag het meenemen voor € 10. Tevreden in de regen op de fiets naar huis, met je boompje. Wat blijkt? Elk jaar groeit er een vrucht. Glimmend en rond. Als je goed kijkt… blijkt het een € 1 munt! Kan je iets leuks van kopen. Óf je plant het muntje, na 10 jaar groeit er dan nog een geldfruitboompje. Dan kan je € 2 per jaar plukken. Je plant 2 nieuwe boompjes. Wéér 10 jaar later heb je € 4 per jaar. Dividend beleggen is het fruitbomen kweken van de beurs.

Inhoudsopgave

Dividend beleggen – geldfruitbomen op de beurs

Geldfruitbomen heb ik helaas nog niet op de markt gevonden. Wel iets wat erop lijkt: dividend beleggen. Op de financiële markt dan. Een dividend aandeel is een aandeel dat een deel van de bedrijfswinst uitkeert in contanten. Elk jaar weer.

Bijvoorbeeld Unilever. We kopen bijna allemaal wel eens een product van Unilever. Dove zeep, Knorr wereldgerechten of Becel boter. Knorr Oosterse Wraps vindt het Thinkingbig gezin heerlijk. Ben & Jerry’s Cookie Dough ook, genieten. Daar maakt Unilever winst op. Een deel van die winst betalen ze elk kwartaal aan hun aandeelhouders, momenteel € 0,36 per kwartaal per aandeel.

Unilever is een geldfruitboompje. Één keer kopen, elk kwartaal oogsten.

Veel geduld, kleine beloningen

Beleggen doe je voor de lange termijn. Het is lang wachten op resultaat. Maandelijks blijf je investeren. Jaar in, jaar uit. Dat kan behoorlijk demotiveren. Maar je moet doorzetten, ook als de beurs tegenzit. Anders valt ook de beloning op de lange termijn tegen.

Lekker motiverend joh, waarom zeg je dit?

Ik vind dividend beleggen meer motiverend en daardoor makkelijker vol te houden dan indexbeleggen. Het is leuker.

Dividend beleggen gedraagt zich een beetje anders dan ‘normale’ aandelen. Regelmatig krijg je een beloning. Jouw bedrijven storten een (klein) bedrag op je rekening. Geloof me, dat is leuk. Je creëert ‘yay, dividend!’-momentjes. Dividend is niet direct gekoppeld aan koersen. Als de beurs zakt, ontvang je nog steeds dividend.

Af en toe een kleine beloning. Daardoor hou ik het makkelijker vol om te blijven investeren.

Dividend groei is noodzakelijk voor goed rendement

Één Unilever-aandeel kost op moment van schrijven €38,50. Een aandeel levert 3.7% dividend (€ 1,44) per jaar.

27 jaar terugverdientijd, weet je zeker dat dividend beleggen een goed idee is?

Regelmatig verhoogt Unilever het dividend per aandeel. In 1990 leverde één aandeel € 0,20 dividend op. Dat was toen ±4% dividend opbrengst. In 2016 was dat € 1,28. In 26 jaar is het dividend maal zes gegaan. Door deze verhogingen van Unilever wordt jouw rendement over de jaren heen steeds beter. Als ze dit kunnen volhouden.

Voor het rendement op dividend beleggen is het belangrijk dat je belegt in bedrijven die hun dividend verhogen.

Dividend beleggen - leven van dividend - Thinkingbig.nl (1)

Over hoe je een groeiend dividend vindt heeft dividendgrowthinvestor.com een beter stuk geschreven dan dat ik ooit kan schrijven.

Kocht je in November 2010 een Unilever aandeel voor € 22 dan kreeg je in je eerste jaar slechts 3% dividend. Maar nu, in 2019, ontvang je jaarlijks ±€ 1,70. Dat is bijna 8% van je oorspronkelijke inleg. In 8 jaar van 3% naar 8%.

Steeds meer appels aan je appelboom 🍏

10 tips om succesvol te gaan dividend beleggen

  1. Let op de kosten – transactie-, administratie- en beheerkosten kunnen snel je hele dividendrendement opeten. Kies voor een broker met lage kosten, zoals Degiro.
  2. Spreiding – ja, Shell heeft een hoog rendement. Nee, je wilt niet 30% van je portefeuille in Shell investeren. Meer spreiding is beter. Altijd.
  3. Dividend groei bepaalt je succes – investeer in bedrijven met een geschiedenis van dividend verhogingen.
  4. Dividend komt van winst – investeer in bedrijven waarvan je verwacht dat ze de winst kunnen blijven vergroten.
  5. Let op een gezonde payout ratio – sommige bedrijven keren (bijna) hun volledige winst uit. Dat kan betekenen dat ze weinig investeren in nieuwe ontwikkelingen.
  6. Let op belastingen – sommige landen heffen specifieke belastingen op dividenduitkeringen. Nederland ook. Let op dat je geen bedrijven koopt waarbij je tweemaal dividendbelasting betaalt.
  7. Let op de uitkeringsfrequentie en momenten – spreidt je dividenduitkeringen over het jaar heen. Dit maakt je minder vatbaar voor valutarisico’s en helpt met je cashflow.
  8. Let op het dividendrendement op moment van aankoop – rendement onder de 3%? Dan is het misschien beter om te wachten op een lagere koers voor dit bedrijf. Tenzij je veel dividend groei verwacht.
  9. Ook voor dividendaandelen geldt ‘groei is goed’ – koop bedrijven die jaarlijkse omzet- en winstgroei laten zien. Hiermee bewaak je jouw dividenduitkeringen in de toekomst.
  10. Laat je dividenduitkeringen niet op je rekening stilstaan – beleg ze bijvoorbeeld in een ETF totdat je voldoende vrij besteedbaar budget hebt om een nieuw bedrijf toe te voegen.

Leven van dividend

Dividend levert inkomen op. Die inkomsten zet je in om meer inkomsten te genereren. Deze sneeuwbal gaat steeds sneller rollen. Het einddoel van dividend beleggen is dat je meer dividend ontvangt dan dat je kosten hebt.

Met een afgeloste hypotheek en een zuinige levensstijl kan je goed rondkomen van € 2000 netto per maand. Stel dat je 4.5% dividend realiseert over je investering. Dan zou je met € 2000 * 12 * (100% / 4.5%) = ±€ 550.000 waarde aan dividend aandelen rond kunnen komen van enkel het dividend. Zonder ooit een aandeel te hoeven verkopen.

Hier let ik op bij het aankopen van dividend aandelen

Mijn portefeuille is grotendeels ingericht op dividend beleggen. Ik wil uiteindelijk (deels) leven van dividend uitbetalingen. Maar ik koop niet zomaar elk bedrijf dat dividend uitkeert. Dit zijn mijn selectiecriteria:

  1. De merknaam: ik geloof in branding, ik geloof dat bedrijven met een goede naam een voorsprong hebben. Het is moeilijk concurreren met een gevestigd merk.
  2. De payout ratio: ik wil bedrijven in mijn portefeuille die hun dividend verhogen. Dat kan alleen als er meer geld binnenkomt dan er uitgegeven wordt. Daarom koop ik bedrijven die minder dan 60% van hun winst uitkeren dan dividend.
  3. Toekomstgerichtheid: ik hou van bedrijven die blijven vernieuwen. Dat is voor mij de reden om bijvoorbeeld geen Coca Cola (nog steeds grotendeels afhankelijk van frisdrank) in portefeuille te hebben, maar wel Unilever.
  4. Dividendrendement: op het moment van aankopen wil ik dat een aandeel al rendeert. Ik koop alleen bedrijven die op dat moment al 2% of meer dividendrendement opleveren.
  5. Consumentenmarkt gericht: in mijn beleggingsvisie richt ik me op ‘brood en spelen’. Daar moeten mijn bedrijven in passen. Dus consumenten gerichte bedrijven in de voedsel of entertainment branche.

Dividend trackers – 30 aandelen in één

Risico’s spreiden is een goed idee. Altijd. Dat geldt extra voor aandelen. Bedrijven lopen risico’s en markten veranderen. Boompjes gaan soms dood. De afgelopen 26 jaar groeide Unilever gigantisch. Over nog eens 26 jaar bestaat Unilever misschien niet meer. Niemand die het nu met zekerheid kan zeggen. Door te spreiden loop je minder risico.

Maar ik heb niet genoeg vrij besteedbaar geld om posities in 20+ bedrijven te nemen… Kan ik dan niet dividend beleggen?

Gelukkig is er voor alles een ETF (een tracker / een soort pakket aandelen), ook een dividend-ETF. Bijvoorbeeld de iShares EURO Dividend ECITS ETF. Daarmee beleg je in één keer in zo’n 30 dividend aandelen van Europese beurzen. Spreiding (wel beperkte!) en contante dividend uitkering in 1. Lekker makkelijk.

Alternatieven: iShares STOXX Global Select Dividend 100 (ISPA), Vanguard All World High Dividend Yield UCITS (VHYD).

Zelf koop ik van uitgekeerd dividend uit mijn aandelenportefeuille stukken VHYD. In deze ETF van Vanguard (mijn favoriete aanbieder!) zitten 1481 verschillende bedrijven. Directe spreiding: dividend beleggen op haar gemakkelijkst.

Een dividend beleggen portefeuille: elke maand dividend

Met alleen appels in de zomer heb je de rest van het jaar dorst ? Daarom heb ik mijn portefeuille zo ingericht dat ik elke maand dividend ontvang.

Dividend beleggen - leven van dividend - Thinkingbig.nl (2)

Hier vind je mijn Spreadsheet met daarin welk bedrijf wanneer dividend uitkeert.

maandbedrijf / tracker
januariVanguard FTSE All World ETF ‘VWRL’,Nike ‘NKE’
februariApple ‘AAPL’, ING Groep ‘INGA’, Siemens ‘SIE’
maartiShares Europ Property YIELD UCITS ETF, Unilever ‘UNA’,iShares NASDAQ-100® UCITS ETF (DE)
aprilVanguard FTSE All World ETF ‘VWRL’,Ahold Delhaize ‘AD’,Nike ‘NKE’
meiApple ‘AAPL’, ING Groep ‘INGA’
juniiShares Europ Property YIELD UCITS ETF, Unilever ‘UNA’,iShares NASDAQ-100® UCITS ETF (DE),Disney ‘DIS’
juliVanguard FTSE All World ETF ‘VWRL’,Nike ‘NKE’
augustusApple ‘AAPL’,ING Groep ‘INGA’
septemberiShares Europ Property YIELD UCITS ETF, Unilever ‘UNA’,iShares NASDAQ-100® UCITS ETF (DE)
oktoberVanguard FTSE All World ETF ‘VWRL’,Nike ‘NKE’
novemberApple ‘AAPL’,ING Groep ‘INGA’,Disney ‘DIS’
decemberiShares Europ Property YIELD UCITS ETF, Unilever ‘UNA’,iShares NASDAQ-100® UCITS ETF (DE)

Trackers schuingedrukt– Aandelen rechtop

In totaal bestaat deze portefeuille uit maar 10 posities. De maanden mei & augustus zou je met Abott Laboratories ‘ABT’ en/of Heineken ‘HEIA’ naar 3 dividend uitkeringen kunnen verhogen.

Deze portefeuille geeft je elke maand een glimlach. Elke maand minimaal twee keer een cash-beloning. Na verloop van tijd (en inleg) groeit het dividend, en dus ook het duwtje in de rug. Mooie dingen.

disclaimerik heb een groot deel van de genoemde aandelen in mijn portefeuille. Kijk hier voor een actueel overzicht. Alles wat ik schrijf over aandelen en/of geldzaken is bedoeld als inspiratie en entertainment. Het is NIETbedoeld als advies. Je kan geen rechten ontlenen aan en wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van de content op deze site. Handelen op de beurs brengt risico’s met zich mee, je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Dividend beleggen - leven van dividend - Thinkingbig.nl (3)

Gerelateerd

Dividend beleggen - leven van dividend - Thinkingbig.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6262

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.